Китайска медицина

  
Китайски оздравителен център предлага диагностициране и оздравителни процедури провеждани от китайски специалист.
Прилагат се традиционните китайски методи за въздействие: акупресура, точкова терапия, вендузолечение, мокса, магнитни игли, билкотерапия.
Прегледът се извършва по външни белези, разчитане на симтоми и енергийни блокажи. Диагнозата се поставя върху причинността на заболяването и цялостното енергийно състояние на пациента.
В процеса на оздравителните процедури, резултатите са свързани с подобряване, до частично или пълно отшумяване на проблема. Работи се едновременно върху вътрешните причини и енергийния баланс на цялото тяло. Подходът е индивидуален, изцяло съобразен със спецификата на заболяването, общото състояние и реакция на организма.
Времето, необходимо за постигане на задоволителни и трайни резултати е променлива величина, зависима от комплицираността и "възръстта"на заболяването, общото физиологично състояние на пациента и степента на податливост към прилаганите процедури.

Оздравителните процедури се прилагат в случаите на:

костно-ставни заболявания -  дископатия, дискохернии, ошипяване, артрит, плексит, ставни възпаления, невралгии

стомашно-чревни смущения - колит, гастрит, язва, бактериални инфекции, запек, метеоризъм

сърдечни, чернодробни, белодробни смущения, заболявания на жлъчката, далака и бъбреците, проблеми на мъжката и женската полова система:  аритмия, високо кръвно налягане, нощно напикаване при деца, полова слабост при мъже, хормонален дисбаланс при жените, възпаления и проблеми на женската полова система, хиперфункция на щитовидната жлеза, астма, псориазис, алергии, екземи, кожни проблеми, косопад, световъртеж, шум в ушите, хронична умора

неврологични проблеми - нервно напрежение, депресия, мигрена, безсъние, стрес, изтощение, отпадналост

процедури за отслабване

процедури за отказване от тютюнопушене

процедури за подсилване на имунитета

Приемно време за консултации и процедури:
през седмицата - от 13:00 до 17:00 часа
събота - от 13:00 до 14:30 часа
неделя - неработен ден

Записване на часове и информация:
през седмицата - от 10:30 до 17:00 часа
събота - от 13:00 до 14:30 часа
неделя - неработен ден.

Телефон за записвания и информация: 0889/ 380-601

Адрес: гр.Варна, бул."Княз Борис I" 115, Дворец на културата и спорта, вход 1, етаж -1, Китайски оздравителен център


Първи стъпки в китайската медицина

Какво представляват болестите и как се лекуват чрез методите на китайската традиционна медицина

Китайската традиционна медицина има повече от петхилядолетна история. Най-разпространените нейни методи на работа са акупунктура, акупресура и билкотерапия. Благодарение на комбинираното въздействие на тези методи, традиционната китайска медицина постига забележителни резултати в лечението на множество заболявания, пред някои от които е непосилна и съвременната медицина.

Според китайската традиционна медицина, човешкото тяло е съставено от три вида субстанции:

твърда субстанция - включва всички вътрешни органи, кожата, плътта, мускулатурата и костите;

течна субстанция - включва: кръв, лимфа и всички видове течности в човешкото тяло;

невидима субстанция, наречена Ци (енергия) - пронизва цялата Вселена и е наразривно свързана със съществуването и здравословното състояние на човека.

Енергията Ци протича по определени енергийни канали - меридиани, които са разположени по цялото човешко тяло. Всеки един от меридианите е свързан с определен вътрешен орган. По тези енергийни канали са разположени 365 точки, т.нар. акупунктурни точки. Стимулирането на тези точки посредством масаж или иглотерапия се използва при лечение на дадено заболяване или за постигане на вътрешен баланс и тонус.

Според китайската традиционна медицина причината за възникване на всички здравословни смущения е негативна, неправилно насочена или блокирана енергия - Ци. Лечението на болестите е всъщност "лечение" и възстановяване на баланса на енергията "Ци ", на правилното и свободното й протичане в цялото тяло.
Чрез въздействие (с масаж или игли) по точно определени акупунктурни точки, конкретни за всяко заболяване, се подобрява потока на енергия и протичането на кръв. По този начин се повлиява върху общия енергиен баланс, върху работата на вътрешните органи, стави, кости и сухожилия и се освобождава негативната енергия в съответния заболял орган.

Важно е да се знае, че китайската медицина лекува основно причините за самото заболяване, а не само изолирани симптоми в различни части на тялото.
Тя насърчава осъзнаването ни като неделимо цяло от тяло, енергия (ци) и дух.

„Да се лекува заболяването, след като е възникнало, е все едно да копаеш кладенец, когато ожаднееш или да ковеш оръжие в разгара на война.”


Лечение с билки


Билкотерапията е една от най-древните методи в традиционната китайска медицина, за въздействие върху здравето и жизненоста на човека. Ефективността на въздействие на продуктите на китайската традиционна медицина, се основава на няколко прости принципа: всеки жив организъм, в това число и човекът, притежава природно заложена способност за саморегулиране, т.е. за възстановяване на нарушеното равновесие. Повечето органи и тъкани притежават способността да се обновяват и регенерират.Чрез точен подбор на билките, се достига универсалност и висока ефективност върху организма и значително подобряване на качеството на живот.

В наши дни, броят на прилаганите от китайската традиционна медицина билки, са повече от хиляда вида, обработени по съвременни европейски технологии на производство. Това са биологично активни фито-витамино-минерални комплекси във вид на капсули, тоници, гранулирани чайове, таблети, елексири и отвари.

Продуктите на китайската традиционна медицина се разделят на няколко основни класа, със самостойно и специфично въздействие:

тоници – използват се за подсилване на имунните сили на организма

добавки към ежедневното хранене – витаминно-минерални и растителни комплекси – допълват енергиите и хранителните вещества, циркулиращи в тялото, помагат за удължаване на живота и забавяне на стареенето

билкови формули с профилактично и подпомагащо въздействие върху цялото тяло или върху конкретен орган – използват се за предотвратяване на заболявания и за балансиране на излишъка и/или дефицита на Ин или Ян енергия в конкретна органова система.

билкови комбинации с лечебно действие – за лечение на различни заболявания


Лечение с мокса

Традиционната китайска мокса представлява пура от лечебни билки, с най-висок процент на див пелин. Обикновено пелинът се смесва с други билки за постигане на по-висок терапевтичен ефект – иланг-иланг, бор, кедър, колофон, бял оман, сандалово дърво, дъб, джинджифил, пачули и тамян. Мокса се нарича, както суровината от див пелин, така и самият метод на въздействие. Листата на дивият пелин се берат и сушат в края на лятото. След тригодишно отлежаване, сухият пелин е готов за употреба.Тогава той се смила, пресява и от него се получава пелинова маса, подобна на вълна. От мокса се изготвят различни видове изделия, като основните са пури и конуси от мокса. При запалване конусите и пурите не горят, а бавно тлеят. При самото изгаряне, те отделят топлина, която въздейства върху акупунктурните точки и се постига лечебен ефект.

Въздействие с мокса

Акупунктурата е сложна медицинска специалност и като такава, професионалното й изучаване и практикуване изисква висше медицинско образование и дълъг професионален опит. Това е специалност, която не се използва в домашни условия от непрофесионалисти. Съществуват други методи за въздействие върху човешкото здраве, които могат да бъдат прилагани ежедневно, в домашни условия и най-важно, не изисква професионална медицинска подготовка. Към тези методи спадат добре познатите и на съвременния човек: моксотерапия, вендузолечение и билкотерапия. Конкретно за въздействието с мокса може да се каже, че е лесен и удобен начин, който не отнема време и е особено подходящ за прилагане през пролетта, есента и зимата.

Предимства на въздействие с мокса

Въздействието с мокса е лесен, удобен и приятен метод за активиране на акупунктурните точки. Той е по-ефективен от всички останали методи, включително и от иглотерапията, при лечение на хронични болести при възрастни и деца;  Лечебната сила на въздействието с мокса се дължи на топлината, която се излъчва при нейното тлеене и на аромата от лечебните билки.
Как се прави процедура с мокса-пура:  Върхът на мокса-пурата се разпалва, докато започне да тлее. Запалената част от моксата се насочва към акупунктурната точка на разстояние около 2-3 см. от кожата и мястото се загрява между 5 и 20 минути, в зависимост от необходимостта. Колкото е по-голяма нуждата от стимулиране на енергията, толкова по-дълго продължава самото загряване. При загряване с мокса трябва да се усеща приятна и комфортна топлина, а не парене. Важно е да се нагрява внимателно, за да не се стигне до кожно изгаряне. Последователността на точките за въздействие се определя в зависимост от целта на процедурата.

Моксотерапия се прилага

·  при чести заболявания на дихателната система, състояния на намален имунитет; бронхиална астма; за по-бързо възстановяване след грипни и вирусни епидемии; възпаления на сливиците
·  хронично възпаление на носа
·  при психическо и физическо изтощение, нервност, депресии, неврози, главоболие
·  бавно и трудно възстановяване след продължително боледуване; хронична умора
·  високо и ниско кръвно налягане; замъгленост и намалено зрение
·  ставно-мускулни заболявания, болки в ставите, възпаления
·  колит, гастрит и други функционални нарушения на храносмилането, болки в корема, разстройство
·  възпаление на бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища (без камъни); нощно напикаване при деца
·  при предменструални болки
·  за стимулиране на общия тонус и повишаване на настроението
·  при влошаване на здравето вследствие на ниски температури, вятър или влага
·  за балансиране на психическото състояние преди медитация
·  всички видове циреи и пъпки при децата и рани, които трудно зарастват
·  за намаляване на наднорменото тегло

Не се прилага

·  при възпаления по кожата в областта на обработваната акупунктурна точка
·  болести с висока температура и излишък на топлина в организма
·  кожни обриви, уртикария, сърбеж
·  тромбофлебит, хематоми, в непосредствена близост до разширени вени
·  сериозни остри травми по двигателния апарат и тялото
·  пациенти със забавен или ускорен пулс вследствие на белодробни заболявания
·  заболявания с неизвестна етимология

Класическото въздействие с мокса и вендузи дава по-бавни, но много по-трайни и по-дълбоки резултати. Още след първата процедура се усеща облекчение. За постигане на добър оздравителен ефект, голямо влияние оказва индивидуалната реактивност на организма и сложността на даденото заболяване.


Лечение с вендузи


Лечението с вендузи или още вендузотерапия е метод в алтернативната медицина, познат още от древността. Създаден като метод за отпушване на блокираните меридиани в организма, с времето лечението с вендузи е станало особено популярно в Китай, където и до днес се възползват от лечебните му свойства. Вендузите се изработват от различни материали. В миналото те са били изработвани от бамбук или биволски рог, а с времето са навлезли стъклени, дървени, керамични, пластмасови и дори силиконови вендузи. Последните години навлизат и по-модерни „модели“ с вградени помпички, които са изключително лесни за употреба и позволяват на човека да се лекува сам и да достига труднодостъпни части на гърба си.
Как въздействат вендузите

В основата на действието на вендузите лежи рефлекторния метод, основан на възникването на повишено местно кръвоснабдяване в отделна част на тялото и дразнене на кожните рецептори от създадения във вендузата вакуум. Вакуумът предизвиква прилив на кръв и лимфа от дълбоко разположените тъкани към кожата. Те от своя страна оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове на вътрешните органи - подобряват периферната циркулация на кръв, на лимфа и лимфни течности; усилват обмяната на веществата и така нареченото "кожно дишане". Кожата става еластична, а съпротивителните сили на организма се повишават. На мястото, на което са били поставени вендузите се образуват биологично активни вещества, които стимулират обменните процеси и ускоряват възстановяването.

Как се прилага вендузотерапията


Вендузите се поставят върху кожата и се държат не повече от 10-15мин. Свалянето на вендузите трябва да е внимателно, без прилагане на сила. Кожата до ръба на чашата се притиска и едва тогава се отпускат вендузите. Желателно е непосредствено след самия сеанс да не се излиза на вън, тъй като тялото е затоплено и отпуснато. Вендузите могат да се поставят на шията, раменете, гърба, бедрата, корема, горната част на ръцете, а в някои случаи дори на челото или на стъпалата на краката, в зависимост от състоянието на човека. Усещането при терапията с вендузи, често се описва като силно затоплящо и релаксиращо. Много хора го определят като дълбоко релаксиращо. Вендузотерапията отпуска втвърдената мека тъкан и упоритите възли. Напрегнатата и болезнена мускулатура се омекотява бързо, само след няколко минутна терапия.

Степента на дискомфорт зависи най-вече от това, колко застояла е кръвта в болното място. По следите, които остават след сваляне на вендузите, опитният лечител може да разбера каква "негативна" енергия е влязла в тялото и какво е причинило болестта.

Вендузотерапията се използва
·  при настинки, кашлица, бронхити
·  при психическо изтощение и нервност; безсъние, стрес, мигрена
·  колит, болки в корема, диария
·  възпаление на бъбреците; нощно напикаване при деца
·  при предменструални болки
·  при травми и схващания, ревматични болки и разширени вени
·  при влошаване на здравето вследствие на влага, студ или вятър
·  не на последно място това е отличен метод за прочистване на тялото от токсини и за подобряване циркулацията на кръвта. Вендузотерапията подобрява еластичността на кожата и е най-добрата „спа процедура“ за тъканите.

Лечението с вендузи не се препоръчва за хора с високо кръвно, кръвоизливи и кожни проблеми. Вендузите никога не се слагат в областта на сърцето, по самия гръбначен стълб и млечните жлези.

Вендузите оставят следи по кожата, наподобяващи синини или зачервявания. Не се притеснявайте, тъй като изчезват до няколко дни.Китайска медицина Оздравителни практики Полезна информация